Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 november 2017

De financieel kwetsbare man

De financieel kwetsbare man

Drie miljoen Nederlanders moesten het in 2016 doen met een netto inkomen van minder dan 920 euro per maand. Dat blijkt uit een analyse van het CBS.

Het CBS spreekt in het onderzoek van een financieel kwetsbaar persoon wanneer iemand geen inkomen heeft uit betaald werk of het inkomen uit betaald werk onder de netto bijstand van een alleenstaande ligt. In 2015 was dit 11.080 euro, wat neerkomt op 920 euro per maand.

Mannen
Van de drie miljoen financieel kwetsbaren zijn er één miljoen man. 27 procent van die mannen had wel een baan, maar verdiende minder dan het bijstandsniveau. Bijna twee derde van de mannen had een uitkering. 28 procent ontving een bijstandsuitkering en 21 procent een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Vrouwen
Bij vrouwen ligt het anders. Bijna een kwart van de financieel kwetsbare vrouwen heeft geen inkomen. Vrijwel altijd waren dit gehuwde of samenwonende vrouwen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun partner.

Korte werkweek
Bij zowel werkende mannen als vrouwen die financieel kwetsbaar zijn is een korte werkweek de belangrijkste reden dat hun verdiende inkomen niet boven het bijstandsniveau uitkomt.
Voor zowel mannen als vrouwen geld dat grootste groep financieel kwetsbaren in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. Ruim 1,5 miljoen financieel kwetsbaren horen bij die groep.

Langdurig financieel kwetsbare mannen en vrouwen naar sociaaleconomische positie, 2015, in procenten. 
Bron: wnl en foto: CBS

Persoonlijk
Mijn vader was ook financieel kwetsbaar, hij moest nog 2 jaar werken en mijn moeder wilde scheiden na 25 jaar getrouwd te zijn, vlak na de scheiding kreeg mijn vader een beroerte. Mijn vader is analfabeet en kan niet lezen en schrijven. Hij was wel goed in cijfers. Doordat mijn vader herstellende was in een revalidatie centrum moest iemand ook de financiën bijhouden. Mijn vader stond al maximaal rood op de rekening toen ik zijn financiën inzag.

Na zijn herstel heb ik hem geholpen met zijn financiën. Toen mijn ouders getrouwd waren mocht ik mij er niet mee bemoeien ook al zag ik dat het op financieel gebied niet goed ging. Heb wel gestuurd maar dat wilden ze niet.

Tijdens en na het revalideren heb ik geholpen om zijn vaste lasten naar beneden te brengen op alle gebieden, telefoon, televisie, verzekeringen, stroom en gas, als het maar goedkoper werd.

Doordat ik hielp met zijn financiën, hebben wij overal op bespaard, heeft hij een weekbudget gekregen die hij zelf kon pinnen van een andere rekening. Uiteindelijk na 1 jaar stond hij niet duizend euro in de min maar in de plus.

Nu jaren later help ik hem nog steeds mee met zijn financiën en staat hij er nu heel goed voor en bepaald hij zelf waar hij zijn geld aan geeft en heeft hij volledige beschikking over zijn geld. Maar hij blijft nu wel zuinig, omdat hij gezien heeft als je teveel geld uitgeeft en geen geld meer hebt, dat het dan niet leuk is. Elke week krijgt hij op papier een overzicht van de bank van zijn rekeningnummer zodat mijn vader wel het bedrag kan zien wat er op de rekening staat. En anders belt hij wel als ik even online wil kijken op zijn bankrekening nummer.

Drie miljoen mensen die financieel kwetsbaar zijn van de 17 miljoen inwoners in Nederland vind ik wel veel.

Ken jij iemand die financieel kwetsbaar is?
  1. Wat goed dat jij je vader zo helpt!
    Erg fijn dat hij er nu veel beter voorstaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn moeder hoort ook bij de kwetsbare groep. Situatie; huurhuis, 72 jaar, weduwe, aow + een klein pensioentje. Ik kijk over haar schouder mee naar de financien. Ik regel de belastingaangifte en overige papierkraam. Ze kan sinds kort internetbankieren (met hulp)
    Ze is heel erg goedgeefs, ze zal het laatste hemd nog weggeven. Ze red zich goed maar een vetpot is het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat fijn dat je je vader zo hebt kunnen helpen! Ik zie in mijn directe omgeving mensen ook keuzes maken die ik niet verstandig vind. Zou graag helpen met het doornemen van financiën en het opstellen van een maandbudget, maar ik vind het zelf altijd lastig om hier over te beginnen zonder opdringerig of betweterig over te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel zwart wit gezien zou ik zelf financieel kwetsbaar zijn.
    Ik ben volledig afhankelijk van het inkomen van mijn partner.
    Maar zo voelt het totaal niet.
    Ik ben ontzettend blij dat ik er voor de kinderen kan zijn.we komen niets te kort kunnen alles prima betalen doen ook leuke dingen.
    Door creatief en minder materialistisch te zijn heb je niet zoveel nodig.

    Leuk dat je mijn blog volgt en de moeite nam mijn blog te promoten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat fijn dat je je vader kunt helpen en ik vind het ook knap dat je zelf zo goed omgaat met je geld, terwijl je dat van huis uit niet gewend bent of geleerd hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik werk soms met mensen die financieel kwetsbaar zijn. Wat goed van je dat je je vader zo hebt kunnen bijstaan, en dat hij daar zelf ook het nut van inziet. Gr. Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh...ik denk dat het heel erg bezorgd voelt als 1 van je ouders in zo n situatie zit! Mijn vader heeft het financieel wel goed, maar hij woont helemaal alleen in een bos aan de andere kant van het land, zonder vrienden of familie in de buurt. Ook dat maakt me soms erg bezorgd.
    Puur technisch gezien zijn wij waarschijnlijk een financieel kwetsbare familie: man is sinds kort werkloos, ikzelf ben thuisblijfmoeder, we hebben drie kinderen. Maar we redden ons heel prima en we hebben niets tekort, dus praktisch gezien horen we totaal niet bij die groep.
    Groetjes, nina

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken